Др Ивона Лађевац

Научни сарадник

Ивона Лађевац ради у Институту за међународну политику и привреду од 2001. године. Главне области њеног интересовања су савремени међународни односи, са тежиштем на односима Кине и Русије, иницијативи Појаса и пута, као и сарадњи у формату 16+1. Од септембра 2017. године начелник је Центра за студије „Појаса и пута свиле”. Поред тога, координатор је за међународну сарадњу Института и заменица главног и одговорног уредника научног часописа Међународни проблеми. Основне и магистарске студије завршила је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду (одсек за међународне односе), а докторирала је на Факултету безбедности Универзитета у Београду одбранивши дисертацију Стратешко партнерство Руске Федерације и Народне Републике Кине у контексту глобалне безбедности.

Завршила је специјализацију из области европских студија и похађала семинаре о јачању капацитета јавне управе, радним миграцијама на Балкану, јачању капацитета прекограничне сарадње, изради предлога за научне пројекте ЕУ, као и летњу школу Уједињених нација посвећену изазовима светском миру и безбедности у новом миленијуму. Ивона је била сакоординатор ИПА пројекта „Дебата о европској будућности Србије: глас цивилног друштва у процесу доношења одлука”, који су 2010. и 2011. године реализовали Европски институт из Софије и Институт за међународну политику и привреду. Учествовала је на по позиву на више међународних скупова.

Аутор је више десетина научних радова, укључујући две монографије, коуредник и уредник је неколико тематских и зборника радова са међународних научних скупова. Ивона је сарадник China Daily и China Watch Think Tank Platform. Представник је Института у мрежи за сарадњу невладиних организација у оквиру Пута свиле – SIRONET. Говори енглески, служи се француским и учи кинески језик.

ivona@diplomacy.bg.ac.rs