Др Александар Митић

Научни сарадник

Др Александар Митић је научни сарадник у Центру за студије „Појаса и пута“.

Дипломирао је новинарствo и политичке науке на Карлтон универзитету (Carleton University) у Отави (Канада), а магистрирао међународне односе 1997. године на Norman Paterson School of International Affairs универзитета Карлтон. Докторску дисертацију под насловом „Интеграција техника онлајн медија у стратешке комуникационе пројекте“ одбранио је 2016. године на Факултету политичких наука у Београду.

Александар је од 1999. до 2005. године био стални дописник Агенције Франс-Прес (Agence FrancePresse, АFP) са Косова и Метохије (током НАТО бомбардовања) и из Београда. Од 2005. до 2009. године био је стални дописник агенције Танјуг из седишта Европске уније и НАТО у Бриселу.

Предавао је на Факултету политичких наука (2003-2005) и учествовао на бројним конференцијама, округлим столовима и дебатама у Белгији, Чешкој, Холандији, Швајцарској, Француској, САД, Русији, Кини, Аустрији, Италији и Пољској.

Александар је 2005. године био један од оснивача Института 4C у Бриселу, у оквиру којег је припремио и водио пројекат Kosovo Compromise („Косовски компромис“), први српски програм стратешке комуникације усмерен ка чланицама Европске уније (2006-2008).

Од 2010. до 2014. био је члан Управног одбора и уредник Фонда Слободан Јовановић. Такође 2010. године, основао је Центар за стратешке алтернативе, који је 2016. године изабран за члана иницијативе ChinaCEEC HighLevel Academic Platform.

Члан је Научног савета Центра за руске студије Факултета политичких наука.

Објавио је низ стручних радова, између осталог у издању Института за међународну политику и привреду, Института за политичке студије, ChinaCEE института и издавачке куће Routledge.

Објављивао је текстове, и као аналитичар давао изјаве, за бројне домаће и светске медије – између осталих „Политику“, „New York Times”, “European Voice” и “China Daily”.

Његове области интересовања последњих година су употреба стратешке комуникације у међународним односима и наративи интеграционих пројеката.

Говори француски и енглески језик.

aleksandar.mitic@diplomacy.bg.ac.rs

https://orcid.org/0000-0001-6918-7561
https://www.researchgate.net/profile/Aleksandar-Mitic-5
https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=N75bXucAAAAJ