Централна манифестација у оквиру обележавања 76 година од оснивања Института за међународну политику и привреду била је Свечана академија. Академији су присуствовали представници Владе Републике Србије, амбасадори акредитовани у нашој земљи, ректори универзитета, декани факултета, директори научних установа, представници  академске заједнице, локалне самоуправе и медија.

На Свечаној академији гостима су се обратили др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, проф. др Владимир Цветковић, председник Управног одбора и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института.

У честитки, председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, одала је признање Институту за ангажовање и резултате постигнуте за досадашњи успешни рад.

Током Свечане академије додељена су признања појединцима и институцијама које су дале изузетан допринос Институту. Захвалнице су уручене Милану Којићу, сараднику Института за ИТ, Славици Ћировић, сараднику Института за рачуноводствене послове и Адвокатској канцеларији „Стевић Дулић“. Повеље су додељене бившим председницима Управног одбора проф. др Зорану Јефтићу и проф. др Златку Стефановићу, као и Институту за европске студије.

Најзначајније признање Института, Велика плакета, додељено је амбасади Арапске Републике Египат у Републици Србији.

Годишња награда, која се додељује запосленом који је остварио изузетне резултате у раду током године, припала је др Ивони Лађевац.

У име лауреата присутнима се обратио Њ.е. господин Басел Салах, амбасадор Египта.

У уметничком делу програма Свечане академије наступио је проф. Оливер Њего, првак Београдске опере.

Претходног дана, на свечаном скупу запослених, представљени су резултати рада Института, најстарије и највеће државне научне установе у области међународних односа у Европи, те додељени сертификати шеснаеаестој генерацији волонтера и уручена признања запосленима који су током 2023. године остварили посебно значајне резултате у раду.