Институт за међународну политику и привреду званични је партнер 59. Октобарског салона, репрезентативне међународне манифестације из области визуелних уметности, чији је оснивач и покровитељ Град Београд.

Инспирисан догађајима и ратним дешавањима у 20. веку који су трансформисали град Београд, Душан Рајић – Дулаит осликао је мурал на фасади пословне зграде Института у Македонској 25 која садржи године када је Београд био бомбардован у великим ратовима у првој половини 20. века и НАТО агресијом 1999. године.

Локација за мурал инспирисана је последицама априлског бомбардовања Београда 1941. године, кад су силе Трећег Рајха обрушиле неколико стотина тона бомби на југословенску престоницу.

У бомбардовању је страдало преко 2.500 цивила и уништено на хиљаде зграда и грађевина. Зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу је уништена у пожару од последице запаљивих бомби.

Доста је оштећена Друга мушка гимназија која се налазила на месту данашње зграде Политике у Македонској улици и управо ова локација послужила је уметнику да на остацима претходне зграде уради интервенцију у виду мурала којим ће означити место некадашње Гимназије.

Октобарски салон традиционално организује Културни центар Београда, а сваке године отвара се 20. октобра, у част Дана ослобођења Београда у II светском рату (https://oktobarskisalon.org) .