Професор др Ричард Саква, професор руске и европске политике на Универзитету у Кенту, одржао је предавање „Нормативне и онтолошке перспективе рата у Украјини“.

Професор Саква је указао да догађаји у Украјини доводе у питање целокупни светски поредак од 1945. године до данас. Посматрајући конфликт из интерпретивистичког угла, он је изнео тезу да се Хладни рат никада није ни завршио.

Саква је нагласио да постоје два међународна система, један заснован на Повељи Уједињених нација, чији је главни принцип суверени интернационализам и други, либерални међународни поредак, заснован на доминацији САД коју државе у њега укључене морају да прихвате. Према Сакви, сукоб политичког Запада и Русије произилази из чињенице да Москва жели да прихвати први, али не и учешће у другом систему.

Професор Саква је отворио и питање става глобалног Југа према онтолошком сукобу на глобалном Северу, указујући да све више постоји јасна намера држава попут Индије, Кине и Бразила да се од овог сукоба дистанцирају и развијају сопствени систем.

Кроз разговор са публиком, између осталог, професор Саква је изнео и своје ставове о предлогу за решење Украјинског рата Хенрија Кисинџера и о Европској политичкој заједници за коју се залаже Емануел Макрон.