Научни сарадници Института за међународну политику и привреду, др Душан Пророковић и др Александар Митић, учествовали су у раду научног скупа „Косово и Метохија – безбедносни изазов и/или перспектива Републике Србије“ који је организовао Институт за стратегијска истраживања Универзитета одбране.

На скупу одржаном у Дому гарде Војске Србије, др Пророковић је излагао на тему „Подела Косова – реалност или заблуда?“ а др Митић на тему „Импликације улоге НР Кине по питању Косова и Метохије: између трансатлантског страха и јачања отпорности Појаса и пута“.

Закључак скупа је недвосмислен став да Република Србија истраје у настојању да очува Косово и Метохију у свом саставу, те да се свака друга опција дубоко коси са њеним интересима.

Научном скупу су присуствовали  в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, начелник Војне академије пуковник проф. др Срђан Благојевић, начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац, представници Министарства одбране, Војске Србије, Универзитета одбране, научних института, универзитета као и други чланови академске заједнице из земље и иностранства.