Његова екселенција господин Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, одржао је у оквиру Амбасадорског форума предавање на тему „Руско-српско стратешко партнерство и ситуација на Балкану“. Амбасадор Боцан-Харченко је односе Русије и Србије оценио као дугорочне, поуздане и сигурне, истичући важност духовне и културне блискости, као и заједничку историју два народа. Русија се, као стална чланица Савета безбедности, залаже за поштовање принципа Повеље Уједињених нација и пружа снажну подршку Србији у погледу косовског питања. Амбасадор је позитивно оценио тренутни енергетски статус Србије као и додатне могућности за трговинску размену Србије и држава Евроазијске економске уније. Русија пружа подршку сарадњи Србије и ЕУ, док je, с друге стране, против проширења НАТО-а на Балкан и за поштовање прокламоване војне неутралности Србије и Републике Српске.

Њ.е. господин Боцан-Харченко се осврнуо и на ситуацију у Босни и Херцеговини. По овом питању, став Русије је поштовање Дејтонског споразума. Институцију Високог представника је окарактерисао као препреку за унутрашњи национални дијалог, развој и помирење унутар БиХ.

Предавању, организованом у склопу обележавања 74 године од оснивања Института,  присуствовали су многобројни представници медија, дипломатског кора, чланови академске заједнице, као и истраживачи и алумнисти Института за међународну политику и привреду. По завршетку предавања, амбасадор је одговарао на многобројна питања публике.