Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) обележио је Даном института 74 година рада, током којих је организовао више од 500 научних скупова и објавио преко 600 студија.

Важност доприноса највеће и најстарије државне научне установе у области међународних односа у Европи истакли су у својим честиткама, између осталих, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министар спољних послова Никола Селаковић.

Поводом годишњице одржан је скуп којем се обратила државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, а на сајту Института је представљена научна и издавачка делатност за последњих десет година.

Директор ИМПП-а, проф. др Бранислав Ђорђевић, истакао је да је Институт, упркос пандемији, успео да испуни целокупан научно-истраживачки програм.

„Од посебног значаја је амбасадорска конференција поводом 60 година Покрета несврстаних у којој је узело учешће 29 амбасадора, што није забележено у историји Института“, нагласио је директор Ђорђевић.

Професор Ђорђевић је обавестио запослене да је, почетком децембра, Институт примљен у чланство „Алијансе међународних научних организација“, која окупља више десетина научних и високошколских института широм света.

Поводом Дана института уручене су похвале и признања запосленима. Годишња награда Института за постигнуте резултате у раду, залагање на радном месту, поштовање радне дисциплине и допринос развијању међуљудских односа у 2021. години додељена је др Катарини Закић, научном сараднику и начелнику Центра за студије „Појаса и пута“.