Истраживачи Института за међународну политику и привреду (ИМПП) успешно су завршили обуку о политици Кине у области науке, технологије и иновација, организовану од стране центра ЦИСТРАТ (CISTRAT), који се налази под окриљем УНЕСКО.

Једномесечна обука ЦИСТРАТ-а (Међународни центар за истраживање и обуку у области стратегија науке и технологије), центра са седиштем у Кинеској академији наука и технологије за развој (CASTED) у Пекингу, била је сачињена од предавања водећих кинеских стручњака из националних истраживачких институција, те компанија попут Алибабе (Alibaba) и Куајшоуа (Kuaishou).

Међу темама су биле сарадња у борби против Ковид-19, реформа у области политике науке, технологије и иновација, те употреба вештачке интелигенције и концепта паметних градова.

Четири истраживача ИМПП су завршила обуку – научни сарадници др Катарина Закић, др Наташа Станојевић и др Александар Митић, те истраживач сарадник мср Ненад Стекић.

Обуку су похађали и учесници из других држава Појаса и пута, попут Египта, Малезије, Пакистана, Монголије, Камбоџе и Брунеја, као и истраживачи кинеских академских институција и компанија.