У организацији Института за међународну политику и привреду одржан је први по реду округли сто „Глобални процеси и Балкан у пројекцијама кинеске спољне политике“ у оквиру новоиницираног формата „Дијалози о Кини“. Тиме је започет низ научних скупова посвећених међународнополитичким, економским и безбедносним аспектима односа Народне Републике Кине са државама Западног Балкана. Први округли сто је тематски обухватао анализу положаја Балкана у све динамичнијој спољнополитичкој агенди Кине, уважавајући глобалне међународне процесе који су се одвијали у овој и неколико претходних година.

У радном делу панела учествовало је пет говорника: проф. др Жарко Обрадовић, ванредни професор Факултета безбедности Универзитета у Београду, др Сенада Шело Шабић, виша научна сарадница Института за развој и међународне односе – ИРМО из Загреба, проф. др Драган Павлићевић, ванредни професор на Универзитету “Сиан Ђиаотонг-Ливерпул“ из кинеског града Суџоу, др Милан Игрутиновић, научни сарадник Института за европске студије и др Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

Научни сарадник Института за међународну политику и привреду, др Милош Петровић је, у својству коментатора панела, систематизовао кључне одреднице свих излагања и увео учеснике у садржајну дискусију која је потом уследила.