Институт за међународну политику и привреду одржаo је онлајн скуп на тему „Млади за младе – улога и перспективе регионалне академске сарадње“, на којем су учествовали млади истраживачи из области друштвених и хуманистичких наука из региона (Србија, Хрватска, Северна Македонија и Црна Гора).

У уводном делу скупа, учесницима су се обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, Никола Стојановић, саветник за спољну политику председника Владе Републике Србије, и др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседство и Средоземље Института.

Скуп је био подељен у два панела. Основна тема првог панела, под називом „Од дезинтеграције до интеграције: тридесет година после“, обухватила је дискусију о политичко-историјској перспективи регионалних односа у светлу распада СФР Југославије. Излагачи су, кроз анализу интеграцијских и дезинтеграцијсих процеса у региону дали садржајан и критички приказ савремених питања у односима између балканских народа. Тежиште другог панела било је на проучавању значаја и улоге регионалне научне сарадње као снажног подстицаја искреног дијалога и сарадње. Излагачи су подвукли значај академске сарадње и у светлу продубљивања процеса европских интеграција, са једне стране, као и правне сарадње у циљу уједначавања судске и правне културе у земљама региона, са друге. Након сваког панела уследила је плодоносна дискусија, током које je закључено да је неопходна активнија регионална сарадња научних установа и младих истраживача, те да је одржани скуп одличан пример и подстицај такве сарадње.