У организацији Института за међународну политику и привреду, 3. марта је одржан округли сто са међународним учешћем на тему „Кина и Балкан: прошлост, садашњост, будућност“. Циљ скупа је био да сагледа односе земаља Балкана са Народном Републиком Кином кроз призму спољне и економске политике, као и установи могуће песпективе ових односа у будућности.

Скуп је свечано отворио директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, а осим њега, излагања су имали и бивши амбасадор НР Кине у Републици Србији, Њ.е. Ли Манчанг, затим проф. др Жарко Обрадовић и проф. др Зоран Јефтић са Факултета безбедности Универзитета у Београду, Њ.е. Амел Ковачевић, бивши амбасадор Босне и Херцеговине у НР Кини, др Јасна Плевник, оснивач и председник Геоекономског форума из Хрватске, др Анастас Вангели из Института за Азију из Северне Македоније, као и др Катарина Закић и мср Ненад Стекић из Института за међународну политику и привреду. Скупом је модерирала др Ивона Лађевац, начелница Центра за „Појас и пут“ Института за међународну политику и привреду.

Учесници округлог стола су истакли значај који је Иницијатива „17+1” остварила у пракси институционализације односа балканских земаља са НР Кином и разматрали могуће економске и политичке правде развоја односа НР Кине и земаља Балкана у светлу новонастале пандемије, као и глобалних промена које се одвијају у систему међународних односа.

Услед пандемије изазване вирусом Корона, догађај је реализован електронски, посредством апликације Zoom.