Циклус вебинара центара Института, почео је вебинаром Центра за Појас и пут „На који начин се Народна Република Кина и Европа суочавају са неизвесностима које доносе промене у свету“, организованог у сарадњи са Институтом за европске студије Кинеске академије друштвених наука. Циљ вебинара је да продуби академску дискусију у вези са могућим глобалним последицама које је оставила пандемија Корона вируса, као и да анализира модалитете одговора Народне Републике Кине и Европске уније на кризу.

Вебинар је отворен говором амбасадорке Народне Републике Кине у Републици Србији, њ.е. Чен Бо, након чега је уследило обраћање директора Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука, др Вуа Баијиа, и директора Института за међународну политику и привреду, проф. др Бранислава Ђорђевића.

Уводна излагања одржали су Немања Стевановић, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије и Хуанг Пинг, извршни председник Кинеског института у Хонг Конгу.

Радни део вебинара чинио је јединствени панел у оквиру ког је говорило десет учесника. Своја излагања имали су начелница Центра за студије „Појаса и пута“, др Ивона Лађевац и истраживачи др Катарина Закић и Ненад Стекић. Осим њих, на вебинару су учествовали и истраживачи са универзитета Ренмин, Фудан и Хубеј, као и учесници из Албаније и Пољске.

Учесници панела су представили политичке, економске и безбедносне изазове са којима се суочавају Европска унија и НР Кина, и представили препоруке за могуће ублажавање последица Корона вируса. Поред тога, панелисти су указали и на велику динамику неизвесности које су постале саставни део модерног света, а које ће обликовати међународне односе у блиској будућности.

На крају вебинара потврђени су традиционално одлични партнерски односи између Института за међународну политику и привреду и Института за европске студије из Пекинга, а истраживачи су позвани да наставе са продубљивањем сарадње у домену заједничких истраживања у будућности.

Агенда (.пдф)