Институт за политичке и међународне студије из Техерана (Institute for Political and International Studies – IPIS) и Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) организовали су вебинар о Ирану, Србији и свету под пандемијом, као првом кораку ка обнављању сарадње успостављене током прве деценије 21. века. Вебинар су отворили др Саид Катибзадех, потпредседник за истраживања Института за политичке и међународне студије, др Срђан Кораћ, заменик директора ИМПП-а, Њ.e. господин Рашид Хасанпур, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, и Њ.e. господин Драган Тодоровић, амбасадор Републике Србије у Ирану. Поред истраживача двају института, на вебинару су говорили и високи званичници министарстава спољних послова Ирана и Србије: Њ.Е господин Мехди Абеди, директор за Источну Европу Министарства иностраних послова Ирана и господин Милош Перишић, начелник Одељења за Африку и Блиски исток Министарства спољних послова Србије.

У првом панелу, учесници су идентификовали главне изазове које за односе између Ирана и Србије поставља пандемија Корона вируса и разматрали одрживе сценарије подстицања развоја билатералних односа, те у којим подручјима је то сада оствариво у датим околностима. У средишту дебате налазила су се и размишљања о утицају доба Короне и доба после Короне на развој теорије и праксе међународних односа, односно како би могао да изгледа свет након актуелне глобалне пандемије и које би перспективе и сценарији били могући у контексту системских и трансформативних учинака на светску политику. У оквиру другог панела, дискусија је била усредсређена на актуелно стање политичких и привредних односа у регионима Блиског истока, Персијског залива, Западног Балкана и Европске уније. Учесници су изнели сопствене погледе на утицај текућег глобалног стања међународних односа на земље Западног Балкана – првенствено спрам перспективе и перцепције наднационалних дилема унутар саме Уније – као и на преобликовање динамике политике великих сила према региону, те како Корона вирус условљава политичку и привредну динамику земаља Персијског залива.

Представници двају научних организација сагласили су се у погледу даљег продубљавњња сарадње током 2021. године објављивањем заједничког зборника радова иранских и српских истграживача међународних односа и организовањем још једног вебинара.