На позив Министарства спољних послова Народне Републике Кине, директор и заменик директора Института, проф. др Бранислав Ђорђевић и др Ивона Лађевац, представљали су Републику Србију на конференцији „Седамдесет година пет принципа мирољубиве коегзистенције“.

На конференцији, којом је модерирао председник кинеске владе, Ли Ћијанг, кинески председник, Си Ђинпинг, одржао је централни говор у Великој сали народа Парламента НР Кине. На конференцији, којој су присуствовали бројни председници држава и влада земаља широм света, амбасадори земаља акредитованих у Кини, целокупна Влада НР Кине, као и представници водећих кинеских и светских академских институција председник Кине одржао је историјски важан говор о значају пет принципа мирољубиве коегзистенције, који су уграђени у темеље Покрета несврстаних и који представњају и темељ спољне политике Републике Србије. У говору, између осталог, председник Си је најавио и нову кинеску стратегију у односу на земље глобалног Југа.

Министар спољних послова НР Кине, Ванг Ји, отворио је други део конференције који је одржан у четири паралелна панела. Током разговора са директором Института, министар Ји је потврдио одлучност НР Кине да са Србијом гради заједничку будућност, највиши ниво односа које Кина има са било којом земљом.

Делегација Института учествовала је у раду панела „Пет принципа мирољубиве коегзистенције: савремена вредност азијске мудрости“, којим је модерирала Њ.е. Чен Бо, директорка Кинеског института за међународне студије и претходна амбасадорка Кине у Србији.