Њ. е. господин Мади Атамкулов, амбасадор Републике Казахстан у Републици Србији, одржао је предавање под окриљем Амбасадорског форума, на тему „Казахстан као средња сила”.

Господин Атамкулов пружио је свеобухватан преглед спољнополитичког деловања Републике Казахстан, и указао на одређене тенденције развоја унутрашњег политичког поретка, те на културне, етничке и религијске одлике становништва ове државе. Оценивши спољнополитичко позиционирање Казахстанa као мултивекторско – амбасадор Атамкулов указао је на плодносне односе са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином, али и на стратешко партнерство са САД. У погледу деловња Казахстанa у оквиру мултилатералних формата сарадње, посебно су истакнуте иницијативе под окриљем главних органа УН, засноване на принципима поштовања суверене једнакости, територијалног интегритета, и мирољубиве коегзистенције.

Говорећи о могућим правцима продубљивања сарадње Србије и Казахстана, господин Атамкулов подвукао је неколико области од посебног значаја, попут културе, пољопривреде и ратарства, и спорта.

По завршетку предавања, истраживачи, волонтери и гости Института за међународну политику и привреду, имали су прилику да присуствују изложби фотографија знаменитих жена Казахстана, и да уживају у гастрономским специјалитетима казашке кухиње.