Институт за међународну политику и привреду и Факултет безбедности Универзитета у Београду, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, били су домаћини дводневне међународне научне конференције „Квадратура круга: управљање променама у савременим међународним односима”.

На церемонији отварања конференције одржане у Ректорату Београдског универзитета, говорили  су проф. др Владан Ђокић, ректор БУ, господин Марко Ђурић, министар спољних послова Републике Србије, проф. др Владимир Цветковић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду.

Ректор Универзитета, професор Ђокић, истакао је организацију научних конференција и скупова као важан аспект савременог рада Универзитета, док је министар спољних послова нагласио да тренутно не постоји боље место у Европи од Београда за дебату о променама у савременим међународним односима. Говорећи о приоритетима српске спољне политике, господин Ђурић, указао је на важност одржања стабилности у региону и продубљивањa регионалне сарадње, визију заједничке европске будућности и неопходност унапређивања билатералних односа, нагласивши своје уверење да ће закључци и увиди ове конференције бити корисни за све актере и институције у Републици Србији.

Декан Факултета безбедности, професор Цветковић, говорећи о новом реструктурирању и стварању нове форме модерног глобалног поретка, истакао је да је у току нова „подела карата“ на светској сцени.

На крају свечаног отварања конференције, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, у својству домаћина скупа, указао је да конференција „Квадратура круга: управљање променама у савременим међународним односима” представља део традиционалне сарадње ИМПП-а и Факултета безбедности у организовању престижних научних скупова.

Радни део скупа одвијао се у три тематска панела „Глобалне промене и улога великих сила”, „Европска безбедносна архитектура и регионални односи“ и „Регионална безбедност Балкана у променљивим међународним околностима“ на којима су говорили експерти из шеснаест земаља.

Својеврсну платформу за увод у конференцију представља тематски зборник „GLOBAL SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS AFTER THE ESCALATION OF THE UKRAINIAN CRISIS” који је, у издању Института за међународну политику и привреду, Факултета безбедности, Универзитета „Ла Сапиенца“ из Рима и Државног универзитета Остин Пи, Кларксвил,Тенеси, објављен неколкио дана пре одржавања конференције.