У поводу 75 година знаменитог часописа „Међународни проблеми“, Институт за међународну политику и привреду. и Факултет политичких наука Универзитета у Београду организовали су округли сто „Теорије међународних односа некад и сад“.

Скуп је отворен пригодним говорима проф. др Бранислава Ђорђевића, директора Института, проф. др Драгана Р. Симића, декана Факултета политичких наука Универзитета у Београду, као и др Ивоне Лађевац, заменика директора ИМПП-а и главног и одговорног уредника часописа „Међународни проблеми“.

Проф. др Бранислав Ђорђевић је истакао да су „Међународни проблеми“ поставили темеље српској и југословенској науци о међународним односима. Са поносом је истакао да је часопис, стекавши категорију М23 од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, уврштен у сам врх српске научне периодике из области политикологије и права. „Годишњице попут ове коју обележавамо говоре о зрелости научног прегалаштва у Србији и темељној посвећености истраживача Института за међународну политику и привреду“, закључио је професор Ђорђевић.

Проф. др Драган Р. Симић је свесрдно честитао Институту овај јубилеј, додавши да се и Факултет политичких наука поноси овим часописом и њеним ауторима. „Многе важне идеје које су касније преточене и артикулисане у спољнополитичке програме и стратешка опредељења ондашњег друштва, ондашње Југославије, настали су заправо у главама научника, истраживача и сарадника у овом Институту“, нагласио је професор Симић.

Др Ивона Лађевац се захвалила на одзиву колегама са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу и Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Др Лађевац је предочила замисао организатора да први панел буде посвећен теоријском приказу међународних проблема, а да је идеја другог панела да се уведу нове теорије које су заступљене у међународним односима данас – теорије религије у међународним односима. Радни део скупа се даље одвијао према овом распореду.

Први панел „Теоријски приказ Међународних проблема“ чинила су излагања на теме из америчке спољнополитичке доктрине (концепт America first), сврхе теорија међународних односа и концепта равнотеже снага у 21. веку, као и теорија европских интеграција и концепта деевропеизације у политици проширења Европске уније. Учесници панела били су проф. др Драган Р. Симић (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), др Владимир Трапара (Институт за међународну политику и привреду), доц. др Стеван Недељковић и мр Драган Живојиновић (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), др Жаклина Новичић (Институт за међународну политику и привреду) и др Милош Петровић (Институт за међународну политику и привреду). Модератор панела био је проф. др Немања Џуверовић, продекан за научноистраживачку делатност Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Други панел „Религија у међународним односима“ сачињавала су излагања o односима теократских и либералних приступа у међународним односима, међународне политике Свете Столице, православља у међународним односима (у контексту Русије, Украјине и Северне Македоније), те вере у међународним односима. Овим темама су се бавили проф. др Дејан Јовић (Факултет политичких знаности Свеучилишта у Загребу), проф. др Хрвоје Шпехар (Факултет политичких знаности Свеучилишта у Загребу), проф. др Марко Вековић (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), др Владимир Трапара (Институт за међународну политику и привреду), проф. др Растко Јовић (Православни богословски факултет Универзитета у Београду) и др Слободан Јанковић (Институт за међународну политику и привреду). Панелом је модерирао др Милош Петровић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду и секретар часописа „Међународни проблеми“.