Институт за међународну политику и привреду и Аргентински савет за међународне односе организовали су онлајн округли сто под називом „Српска и аргентинска искуства у сарадњи са Кином у оквиру иницијативе Појас и пут”. Округли сто одржан је под окриљем новог формата – „Дискусије, наративи, анализе” (DNA), у оквиру пројекта „Допринос модерним партнерствима: процена односа Србије са ЕУ и Кином” (COMPASS), који финансира Фонд за науку Републике Србије.

На почетку скупа присутнима су се обратили др Ивона Лађевац, заменик директора Института за међународну политику и привреду, и др Карола Рамон, потпредседник Аргентинског савета за међународне односе.

Говорници скупа били су научни сарадници Центра за студије „Појаса и Пута” Института за међународну политику и привреду и чланови Радне групе за Кину Аргентинског савета за међународне односе. Др Ненад Стекић говорио је о политичким и безбедносним димензијама „челичног пријатељства” између Републике Србије и НР Кине, док је др Катарина Закић излагала на тему кинеско-српске економске сарадње. Патрисио Ђусто фокусирао се у својој презентацији на односе Аргентине са НР Кином од доласка на власт новог аргентинског председника Хавијера Милеја. Диего Мартин Кагиоло говорио је о економским и културним аспектима кинеско-аргентинске сарадње у оквиру Иницијативе Појас и пут.

Питања публике покренута током дискусије тицала су се Споразума о слободној трговини између Републике Србије и НР Кине, еколошких аспеката кинеских инвестиција у Србији и Аргентини, перцепције јавног мњења у обе поменуте земље када је реч о јачању кинеског присуства, и сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе.

Модератор скупа био је др Александар Митић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, а дискутант др Карола Рамон, потпредседник Аргентинског савета за међународне односе.

Онлајн округли сто пратили су истраживачи и волонтери Института за међународну политику и привреду. Скупу је присуствовао и Њ.е. господин Освалдо Н. Марсико, амбасадор Републике Аргентине у Републици Србији.