Њ. е. господин Акира Имамура, амбасадор Јапана у Републици Србији, одржао је предавање под окриљем Амбасадорског форума, на тему „Безбедносна политика Јапана и сарадња са Србијом”.

Господин Имамура указао је на водећа начела спољне и безбедносне политике Јапана, попут владавине права, промоције људске безбедности, поштовања различитости, и инклузивности. Такође, предочио је горуће безбедносне изазове и претње у региону Источне Азије, на које Јапан настоји да одговори мерама унутрашње политике, али и кроз активно учешће у билатералним и мултилатералним форматима сарадње. Напослетку, посебно је истакнута подршка социо-економским реформама држава Западног Балкана на путу приступања Европској унији, са којом Јапан има развијено стратешко партнерство.

Предавању су присуствовали представници дипломатског кора, представници Министарства одбране и Министарства спољних послова Републике Србије, чланови академске заједнице, истраживачи и полазници Зимске школе Института за међународну политику и привреду.