Институт за међународну политику и привреду и Институт за евроазијске студије при Центру за развој и истраживање Државног савета Народне Републике Кине из Пекинга заједнички су организовали округли сто на тему „Рат на Блиском истоку: поглед из Србије и Кине“.

Округли сто су отворили др Ли Јонгћуен, директор Института за евроазијске студије, као и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду.

Са кинеске стране, говорили су др Ву Сике, бивши специјални изасланик Кине за Блиски исток, проф. др Ли Шаосјен, декан Арапског института Универзитета Нингсја, као и проф. др Тиан Венлин, професор на Институту за међународне односе Народног универзитета у Пекингу. Са српске стране, учествовали су др Душан Пророковић, начелник Центра за евроазијске студије ИМПП-а, др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседство и Средоземље ИМПП-а, као и др Богдан Стојановић, научни сарадник ИМПП-а.

Округли сто је пружио важан простор за дијалог и приказ различитих перспектива на тему критичних догађаја на Блиском истоку – пре свега сукобу између Израела и Палестине, обогативши разумевање овог региона из угла спољне политике НР Кине и Републике Србије. На крају излагања уследила је дискусија о тренутној безбедносној ситуацији у Појасу Газе, као и могућим сценаријима за деескалацију оружаног сукоба који траје дуже од два месеца.