Научна сарадница Института за међународну политику и привреду, др Марина Костић Шулејић учествовала је на Годишњој конференцији Конзорцијума Европске уније за непролиферацију и разоружање, одржаној 4. и 5. децембра у Бриселу.

Конференција окупља најистакнутије представнике истраживачких центара из земаља чланица ЕУ, Србије и Украјине који се баве питањима непролиферације, контроле наоружања и разоружања. Ове године дискутовало се на тему агенде ЕУ из области непролиферације и разоружања, као и о најактуелнијим питањима из ове области: пролиферацији и разоружању у односу на нуклеарно оружје, али и хемијско и билошко, проспектима за сарадњу или конфликт у спољном свемиру, вештачкој интелигенцији и будућности ратовања, разноликости конвенционалног наоружања, конфликтној динамици и безбедносној сарадњи у Источној Азији, рату у Украјини и будућности контроле наоружања у Европи и контроли наоружања у контексту великих сила.

Конференцији је оба дана присуствовала и специјални изасланик ЕУ за непролиферацију и разоружање из Европске службе за спољно деловање, Марџолин ван Дилен, као и бројни други званичници Уједињених нација и других међународних организација и тела који се баве питањима непролиферације и разоружања.