Након много година успешне сарадње, Институт за међународну политику и привреду, уз подршку Истраживачког центра за регионалне сукобе Универзитета Дошиша (Кјото, Research Center for Regional Conflicts, of Doshisha University) организовао је научни скуп „Рефлексије светске кризе у југоисточној Европи и на Тихом океану“.

У раду двопанелне конференције, поред иницијатора скупа проф. Тара Цукимуре и др Слободана Јанковића, начелника Центра за суседство и Средоземље. учествовали су др Кохеи Имаији, др Душан Пророковић, др Наташа Станојевић, др Александар Митић, проф. Шухеи Мизогуши, проф. Ацуко Хигашино, др Стеван Гајић из Института за европске студије и Хироаки Мацушита из јапанске амбасаде

Представник јапанске амбасаде у Београду, г. Тецуја Субота и директор ИМПП, проф. др Бранислав Ђорђевић, поздравили су истраживаче.

На конференцији су предочени глобални трендови, политичке и економске последице политичких и економских криза у Европи и на северном Тихом океану, безбедносна архитектура Европе након укрјаинског рата, перцепција ЕУ у Турској, истраживања јавног мњења у Русији, секуритизације на Окинави и друге повезане теме.