У оквиру формата „Дијалози о Кини“ у Институту за међународну политику и привреду успешно је одржана дводневна међународна научна конференција „Нове кинеске иницијативе у условима промењене глобалне безбедности“.

Конференцију је организовао Институт за међународну политику и привреду, заједно са Институтом за европске студије Кинеске академије друштвених наука и Институтом Кина-ЦИЕЗ из Будимпеште.

На церемонији отварања је, поред проф. др Бранислава Ђорђевића директора Института, говорила и помоћница министра спољних послова Републике Србије, Ирена Шарац, затим Њ. е. Ли Минг, амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији, као и др Фенг Џонгпинг, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука.

Обраћајући се присутнима, директор ИМПП-а, проф. др Бранислав Ђорђевић истакао је да трећа годишња конференција у оквиру формата „Дијалози о Кини“ доприноси бољем и свеобухватнијем разумевању комплексних савремених међународних односа, привреде и безбедности, испуњавајући уједно и мисију Института да буде место изврсности у научним истраживањима, препознатљиво на домаћем и на међународном нивоу.

Помоћница министра спољних послова Републике Србије за билатералну сарадњу, госпођа Ирена Шарац се у свом говору осврнула на недавно одржан Самит Иницијативе „Појас и пут“ у Пекингу и истакла снажну билатералну и економску повезаност Србије и Народне Републике Кине.

Присутнима се потом обратио и Њ. е. Ли Минг, амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији. Господин Ли је истакао да су нове иницијативе Кине израз кинеске дипломатске филозофије, те да су у складу са основном тежњом за развојем људског друштва, а то су мир и стабилност, материјални просперитет и духовно богатство. Амбасадор је такође истакао да је Народна Република Кина непрестано напредовала у правцу развоја високог квалитета у циљу постизања бољег стандарда, унапређења одрживости и стварања услова за константно побољшање квалитета живота како становника Кине тако и широм света.

На крају, присутнима се посредством видео поруке обратио др Фенг Џонгпинг, директор Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука из Пекинга. Он је изразио уверење да ће две институције наставити научну сарадњу и у будућности и пожелео учесницима успех у раду.

Радни део конференције састојао се од уводног излагања и четири тематска панела.

Уводно предавање „Одговори Народне Републике Кине на нови светски поредак“ одржала је др Ивона Лађевац, заменица директора Института за међународну политику и привреду. Др Лађевац је анализирала исходе Иницијативе „Појас и пут“ у години у којој се обележава прва деценија њеног постојања. Указавши на изазове који стоје пред Кином и имплементацијом ове Иницијативе, др Лађевац је пружила аргументе у прилог отворености политике званичног Пекинга према свим државама заинтересованим за продубљивање сарадње.

У наставку свог излагања, др Лађевац је приказала иницијална достигнућа три кинеске иницијативе предложене током 2021. и 2022. године – Глобалне безбедносне иницијативе, Глобалне развојне иницијативе и Глобалне цивилизацијске иницијативе. Кина ће остати, према становишту др Ивоне Лађевац, заговорник идеје о стварању „Глобалне заједнице за заједничку будућност“ што ће читаво човечанство довести до жељеног просперитета.

Радни део Конференције се даље одвијао у четири тематска панела. У првом панелу „Кина у новом светском поретку“, своје радове представили су проф. др Барт Десејн, проф. др Ричард Саква, проф. др Конг Тјенпинг, др Ладислав Земанек и мср Станислав Губенко. Овим панелом је модерирао др Владимир Трапара, а дискутант је био др Душан Пророковић.

Другим панелом „Нове кинеске иницијативе и глобална безбедност“, модерирао је др Богдан Стојановић, а своје радове су представили мср Наџла Алзаруни, др Ненад Стекић, др Александар Митић, др Слободан Поповић у коауторству са др Љиљаном Стевић и др Пшемислав Циборек. Дискутант на овом панелу био је др Слободан Јанковић.

На трећем панелу „Иницијатива Појас и Пут – деценија кинеске асертивности“, којим је модерирала др Марина Костић Шулејић, радове су саопштили др Левенте Хорват, др Валентин Катранџијев, др Џао Ђиџоу, др Чаотинг Ченг, мср Никола Рајић у коауторству са др Александром Гајићем, као и мср Павле Недић. На панелу је дискутант био др Милош Петровић.

На последњем, четвртом, панелу „Глобални утицај кинеских политика: студије случаја“ којим је модерирала др Сања Јелисавац Трошић своје радове представили су др Џенифер Педусел Ву у коауторству са др Кларком Баначем, затим др Катарина Закић, др Џанг Хајанг, др Звонимир Стопић у коауторству са др Ивицом Бакотом и др Сенадом Шело Шабић, затим мср Јелена Гледић и мср Јована Дубоњац. Дискутант на панелу била је др Александра Тошовић-Стевановић.

На конференцији је учествовало укупно 36 истраживача из петнаест земаља, а сва излагања биће објављена у Зборнику саопштења са конференције. Конференција је привукла велику пажњу академске заједнице из Србије и иностранства, као и бројних медија.