Институт за међународну политику и привреду, у сарадњи са Фондацијом Ханс Сајдел, организовао је електронски округли сто са међународним учешћем на тему политике проширења Европске уније и Западног Балкана у контексту нових геополитичких прилика.

Након кратког обраћања представника Института и Фондације Ханс Сајдел, уследио је панел на коме су излагали др Кристина Грислер, истраживачица на Андраши универзитету у Будимпешти, др Маја Ковачевић, редовна професорка на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, др Адам Бенце Балаж, истраживач на Међународном факултету либералних вештина у Братислави, др Владимир Ђорђевић са Менделовог универзитета у Брну у Чешкој и др Жидас Даскаловски, редовни професор на Факултету безбедности Универзитета Свети Климент Охридски у Скопљу. Др Грислер представила је истраживање на тему добросуседства као критеријума за приступање Европској унији за Украјину, Молдавију и Грузију на примеру Западног Балкана, др Адам Бенце Балаж је дискутовао на тему „моћи слабости“ и Западног Балкана као региона у европском суседству, а проф. Жидас Даскаловски презентовао је на тему геополитичких изазова и пута Северне Македоније ка чланству у Европској унији. Ова три истраживања објављена су у трећем овогодишњем броју научног часописа „Међународни проблеми“. Проф. Маја Ковачевић полемисала је на тему политике проширења и Западног Балкана и неизвесности у погледу очекивања геополитичких заокрета, док је др Владимир Ђорђевић говорио о дијалогу између Београда и Приштине у контексту опадајућег утицаја Европске уније у Србији.

Излагања је у својству дискутаната коментарисао др Милош Петровић, научни сарадник у Центру за евроатлантске студије Института за међународну политику и привреду. Говорници су на крају дискутовали на тему ограничених могућности за геополитички заокрет у контексту политике проширења Европске уније.