У склопу обележавања 115 година дипломатских односа Србије и Египта, Институт за међународну политику и привреду,  у сарадњи са партнерима из Савета за спољну политику Арапске Републике Египта,  је организовао скуп  Egypt – through strong historical ties to a sustainable future and partnership.

На скупу су се у уводном делу обратили први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, снимљеном поруком министар спољних послова Египта Сами Шукри, амбасадор Египта Басел Салах, председник Египатског савета и бивши министар спољних послова Мухамед Ел Ораби, те директор ИМПП проф. Бранислав Ђорђевић.

Ставове двојице министара о значају односа две земље, потврдио је и Њ.е. Ел Ораби у интервјуу за дневни лист „Политика“.

У два панела учествовало је осам излагача, међу којима и тројица гостију из Египатског савета за спољне послове: амб. Мухамед Ел Ораби, амб. др Абдел Рахман Салах-уд-дин  и амб. Мохамед Фати Ахмед Идрис. Са српске стране учествовали су бивши српски амбасадор у Египту Драган Бисенић, др Слободан Јанковић, др Митко Арнаудов, др Данило Бабић и МА Никола Марковић, истраживачи Центра за суседство и Средоземље ИМПП.

Учесници су се бавили историјатом узајамних односа од добијања зграде амбасаде у Замалеку до слања војних мисија и размене података. Указано је на раније и потенцијал за нове облике сарадње, уз конкретне предлоге за заједничку производњу и проширење билатералне трговине. Анализирано је и место Египта и Србије у свету у светлу регионалних криза и светске у односима великих сила. Посебно је дебатовано о перспективи ширења БРИКС.

Учесници су посебно подвукли значај идеја независности и слободе које карактеришу оба народа и утичу на њихово опредељивање у међународним односима.