Истраживачи Института за међународну политику и привреду, др Марина Костић Шулејић и мср Никола Марковић учествовали су на међународној научној конференцији Института за балканске студије Бугарске академије наука „Етнички и религијски проблеми на Балкану: теорија, пракса, политике“.

Марина и Никола су другог дана конференције одржали заједничко излагање на тему „Положај српског народа на простору бивше Југославије: између права и нестанка“ у оквиру пете сесије којом је руководио проф. др Марк Крамер са Харвардског универзитета, а која се тицала трајања и насилног распада Југославије. Њих двоје су представили упоредан приказ положаја Срба, проблема и изазова са којима се суочавају у погледу остваривања својих права у свим бившим земљама Југославије и на територији Косова и Метохије, уз посебан осврт на најновија дешавања на северу јужне српске покрајине.

У закључку су понудили неке од могућих инструмената за превазилажења криза на овом простору попут стварања регионалног механизма за успостављање заједничких стандарда за положај националних мањина и етничких група, као и заједничких начела и начина решавања нерешених граничних спорова и питања територијалног интегритета.