Проф др. Миленко Џелетовић и проф. др Бојан Димитријевић, чланови Одбора за економске науке Одељења друштвених наука Српске академије наука и уметности, одржали су предавање „Дедоларизација светске привреде и промене у светском финансијском систему“ на Институту за међународну политику и привреду. Осим истраживача, предавање су пратили и волонтери Института, као и полазници недавно завршене Зимске школе међународних односа.

У фокусу предавања била је позиција долара као светске резервне валуте након избијања оружаног сукоба у Украјини. Доводећи у питање опстанак постојећег финансијско-монетарног система у условима измењених геополитичких и геоекономских околности, предавачи су указали на значај потенцијалних „нових полова моћи”, попут групације БРИКС и региона Латинске Америке. Посебно је наглашена потреба за реформисањем светских финансијских институција према тзв. неокејнзијанском моделу, како би се економски помогло земљама у развоју, и подстакао виши ниво једнакости у међународним економским односима.

Током дискусије, која је уследила после предавања, предочене су могуће импликације смањене улоге долара као резервне валуте.