Централна манифестација у оквиру обележавања 75 година од оснивања Института за међународну политику и привреду била је Свечана академија. Академији су присуствовали први подпредседник Владе Републике Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић, министри у Влади Србије, ректор Београдског универзитета, ректор Универзитета одбране, ректор Универзитета „Унион-Никола Тесла“, декани факултета, директори научних установа, представници  академске заједнице, локалне самоуправе и медија.

На Свечаној академији гостима су се обратили Ивица Дачић и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института.

У својој честитки, председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, одала је признање Институту за ангажовање и резултате постигнуте за тричетврт века успешног рада.

Током Свечане академије додељена су признања појединцима и институцијама са којима је Институт у претходном периоду остварио изузетну сарадњу. Захвалнице су уручене језичким редакторима Маји Николић и Маји Јовановић, Повеље су додељене Академској рачунарској мрежи Србије, Радној јединици „Србијамарка“, Факултету безбедности Београдског универзитета, Дневном листу „Политика“, Градској општини Стари град и Конфуцијевом институту из Новог Сада.

Највеће признање Института, Велику плакету, додељено је Министарству спољних послова Републике Србије, Министарству науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, проф. др Благоју Бабићу, доајену ИМПП-а, Институту за европске студије Кинеске академије друштвених наука и др Хуанг Пингу, дугогодишњем директору Института за европске студије Кинеске академије друштвених наука.

Годишња награда, која се додељује запосленом који је остварио изузетне резултате у раду током године, припала је др Ненаду Стекићу.

У име лауреата путем видео линка, захвалио се, др Фенг Џонпинг, директор Института за европске студије.

У уметничком делу програма Свечане академије наступили су хор и оргестар под уметничким вођством маестра Ивана Марковића.