У години у којој обележава 75 година постојања, Институт за међународну политику и привреду је у сарадњи са Факултетом безбедности Универзитета у Београду организовао пету међународну конференцију посвећену људској безбедности „Иновације, истраживања и знање у реконфигурисању људске безбедности“. Конференција је одржана у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

На отварању конференције учесницима су се обратили проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, те проф. др Владимир Н. Цветковић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду и проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду. Професор Ђорђевић је тим поводом истакао да ће догађаји и процеси, који су се у последње две године десили у свету, оставити значајне последице по међународне односе, националну и регионалну безбедност, али и по безбедност појединца. Према његовим речима, то представља релевантан основ за одржавање оваквог скупа и прилику за умрежавање истраживача зарад спровођења заједничких истраживања.

На свечаном отварању, присутнима су се у својству партнера овог догађаја, такође обратили и помоћник министра у Министарству просвете Републике Србије, др Александар Јовић, као и њихове екселенције Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији и Јан Брату, шеф мисије ОЕБС-а у Републици Србији. Конференцију је свечаним говором отворила министарка науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, др Јелена Беговић. Наводећи да ова конференција представља важан форум на ком се, уз свеобухватне дискусије може сагледати утицај технологија и иновација на савремене међународне односе и безбедност појединаца, министарка је присутнима пожелела успех у будућим истраживачким напорима.

Уводна предавања одржали су др Хериберто Тапиа (Heriberto Tapia), главни истраживач Програма Уједињених нација за развој (УНДП Њујорк), проф. др Ђорђо Шани (Giorgio Shani), гостујући професор Лондонске школе економије, као и проф. др Шарбаноу Таџбакш (Shahrbanou Tadjbakhsh), професорка на SciencesPo из Париза. Конференција је окупила 60 истраживача из 26 земаља који су презентовали налазе својих истраживања у оквиру 9 тематских панела.

Више детаља о Конференцији доступно је на: www.hsconference.fb.bg.ac.rs