Др Жаклина Новичић, научни сарадник Института, учествовала је у Атини на међународној научној конференцији „Европа у дискурсу: Трасирање идентитета кроз вредности, историју и границе“.

Др Новичић је у свом излагању „Примат права ЕУ и национални уставни идентитети — прича о вредностима“ обрадила питање односа наднационалног и националног у ЕУ, односно идентитета европске интеграције кроз анализу сукоба између принципа надређености права ЕУ, са једне стране, и све развијенијег концепта националних уставних идентитета, са друге стране. Жаклина је закључила да се у овој теми, кроз судске спорове о карактеру европског правног система и нормативна разматрања о томе ко има последњу реч у конституционалним споровима (институције ЕУ или државе чланице) тек назиру суштински идеолошка, вредносна и идентитска питања, која ће вероватно и бити решавана на нивоу политичких оријентација, националних представништава, референдума или промена Оснивачких уговора ЕУ, а не путем управљања и активизма судија.

Дводневна конференција „Европа у дискурсу“, коју је организовао Хеленски амерички универзитет  одржана је у хибридном формату и окупила је око 70 учесника из скоро 30 земаља.