Проф. др Дејан Јовић, редовни професор загребачког Факултета политичких знаности и међународни консултант Института за међународну политику и привреду, одржао је предавање „Рат у Украјини и перспективе проширења ЕУ на Западни Балкан“.

Коментаришући актуелна дешавања у Украјини, проф. Јовић је истакао да  покушаји упоређивања сукоба у Украјини са сукобима на простору бивше Југославије током деведесетих нису утемељени, као и да је Западни  Балкан сада у прилици да измени слику о себи као граници цивилизација или подручју нужног немира, те да се репозиционира  према Европској унији.

Јовић је нагласио да у Бриселу и даље влада наратив да су актери на Западном Балкану сами криви што још нису део Уније, упркос томе што је било много  „епизода“ у којима ЕУ није наступила како треба. Последица одуговлачења је двострука, Западни Балкан чекање чини не само мање европским, већ  и мање проевропским. По Јовићевим речима, „ако ЕУ жели да буде велика сила онда треба да делује као велика сила, а то значи да се шири докле може и где год може“.

У вези са украјинским захтевом за пријем у чланство ЕУ, професор Јовић је рекао да се сада поставља питање да ли Западни Балкан треба прескочити у односу на Украјину, успоставити паралелан процес, или се интеграцијом Украјине треба бавити тек након што се затвори питање Западног Балкана.