У организацији Центра за суседство и Средоземље Института за међународну политику и привреду и Универзитета Св. Климент Охридски из Битоља,  проф. др Драган Ђукановић са Факулета политичких наука у Београду одржао је предавање о регионалном интеграционом пројекту Отворени Балкан.

Професор Ђукановић је изложио генезу балканских регионалних иницијатива, затим је говорио о добрим странама и недостацима пројекта Отворени Балкан. Као предности истакнути су лакши прелазак граница и укидање роминга за мобилну телефонију, док су као главни недостаци овог пројекта истакнути мањак инклузивности (имајући у виду да у пројекту тренутно не учествују Црна Гора и Босна и Херцеговина), спора имплементација потписаних споразума, као и висок ниво нетранспарентности који прати цео процес. Професор Ђукановић изразио је скепсу по питању крајњих домета мултилатералних иницијатива на Западном Балкану.

У делу за дискусију учесници скупа дискутовали о додатним економским и безбедносним ризицима везаним за овај пројекат, говорили о односу Републике Српске и БиХ у целини ка овом пројекту. На самом крају још једном је истакнут проблем нетранспарентности и недостатка званичних информација везано за овај пројекат.