Институт за међународну политику и привреду, заједно са Факултетом безбедности Универзитета у Београду, организовао је међународну конференцију „75. годишњица мултилатерализма и међународне безбедности под окриљем Уједињених нација“. Конференција је одржана 21. септембра у Клубу посланика у Београду уз подршку Универзитета у Београду и Асоцијације за Уједињене нације у Србији, и уз координацију Фондације „Energypact“.

Уводни говор одржао је први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Обраћајући се присутнима, министар Дачић је истакао да је криза мултилатерализма видљива у димензији међународне безбедности, где међународне организације и институције имају потешкоће да се на ефикасан начин изборе како са традиционалним изазовима, тако и са новим, асиметричним претњама. Гостима су се обратили и Симона-Мирела Микулеску, представница Генералног секретара Уједињених нација у Београду и проф. др Ненад Зрнић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду.

Радни део конференције одвијао се у два тематска панела. У првом панелу учествовали су проф. др Владимир Н. Цветковић, декан Факултета безбедности Универзитета у Београду, Њ.Е. Жан-Луи Фалкони, амбасадор Републике Француске у Републици Србији, Њ.Е. Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, Њ.Е. Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Републици Србији, Франсоаз Жакоб, координаторка Уједињених нација у Републици Србији и проф. др Борис Кривокапић, професор на Универзитету Унион-Никола Тесла.

У оквиру другог панела, излагања су имали проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, Њ.Е. Томас Шиб, амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији, Њ.Е. Амр Аљовали, амбасадор Арапске Републике Египат у Републици Србији, Њ.Е. Тиан Јишу, политички саветник у амбасади Народне Републике Кине у Републици Србији, Маријан Ивануша, представник Светске здравствене организације, Милорад Кондић, председник Асоцијације за Уједињене нације у Републици Србији, као и проф. др Жарко Обрадовић, професор на Факултету безбедности Универзитета у Београду.

Отварајући други панел, директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић указао је на погубне последице које остављају међународни и унутардржавни оружани сукоби широм света. Истакавши све бројније асиметричне претње са којима је суочен савремени свет, проф. Ђорђевић је позвао на продубљивање и даљу промоцију мултилатерализма као адекватног приступа у очувању светског мира и безбедности, у чему УН морају да имају водећу улогу.

У складу са актуелним мерама Владе Србије у супротстављању пандемији Covid19, конференцији су присуствовали бројни гости, представници дипломатског кора, међународних организација,  академске и стручне јавности и медија.

Агенда конференције доступна је на линку: АГЕНДА.