Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) организовао је међународну научну конференцију “Belt and Road Initiative: Six Years After”. Имајући у виду веома успешну дугогодишњу сарадњу ИМПП-а са бројним кинеским партнерима, конференција је имала за циљ да покрене научну дебату о унапређењу практичне сарадње између наше две земље, с посебним акцентом на економска питања будући да се светска економија и даље суочава са многим неизвесностима и факторима дестабилизације.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП-а, отворио је скуп поздравним говором у коме је истакао значај Иницијативе „Појас и пут” за даљи развој и сарадњу између Републике Србије и Народне Републике Кине, не само у областима као што су трговина и економија, већ и на пољима образовања и науке. Скупу се обратила и њ.е. госпођа Чен Бо, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији, која је нагласила да су тренутни односи Србије и Кине изванредни и да ће они неминовно наставити да иду узлазном путањом. Уз то, амбасадорка је истакла да је Иницијатива „Појас и пут” представља највећу платформу за сарадњу на свету, којој је до сада приступило 125 држава и 29 међународних организација. На крају уводног дела конференције, проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке  технолошког развоја, и проф. др Гао Пеијонг, потпредседник Кинеске академије друштвених наука, заједно су истакли значај даљег унапређења међудржавне сарадње.

Радни део конференције одвијао се у два панела, а укупно дванаест аутора је изложило десет научних радова. Први панел је био посвећен анализи значаја Иницијативе „Појас и пут”, како за саму Кину, тако и за државе које су подржале овај пројекат. У оквиру овог панела било је речи о реформама у кинеском друштву које су довеле до њеног економског напретка, променама у социјалној структури кинеског друштва, институционалним оквирима значајним за усаглашавање иницијативе са правним системима држава потписница, те о геополитичким и геоекономским аспектима глобалне улоге НР Кине у 21. веку, посматрано из перспективе држава Западног Балкана. У оквиру другог панела, посвећеног економским питањима, излагачи су анализирали важност кинеских инвестиција за привреде Западног Балкана, са посебним тежиштем на Србију. Анализирана су и питања везана за однос Кине и Европске уније, те је на крају у свеобухватном прегледу трошкова кинеских градова, истакнут значај величине самих градова за развој економије.

Конференција је завршена након усмене дебате учесника који су се сложили да су тренутни ондоси између Србије и НР Кине добри, али да постоји простор за унапређење сарадње између наше две земље, нарочито у економској и социјалној сфери. Организатори су најавили објављивање одабраних радова у тематском зборнику, који ће изаћи до краја 2019. године, као још један допринос у стварању научног штива корисног за све заинтересоване за питања улоге Кине у развоју Западног Балкана.