НАЈАВЕ ДОГАЂАЈА

Докторски семинар

13. новембар 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је једнодневни докторски семинар намењен докторандкињама и докторандима запосленим на основном институтском пројекту. Докторски семинар је осмишљен као форум на којем су истраживачи-приправници представили полазне идеје о предмету, циљевима и научној и друштвеној оправданости истраживања која ће чинити њихове дисертације. Сваки млади истраживач је изложио теоријско-методолошку поставку своје дисертације, а потом је добио коментаре помоћника директора за научноистраживачку делатност и начелника истраживачких центара ИМПП-а са смерницама како да је даље унапреди.

Научна конференција

6. новембар 2018.

Једнодневни научни скуп „Културно и историјско наслеђе Србије у свету” одржан је у Великој сали Института за међународну политику и привреду (ИМПП) као девети по реду научни форум посвећен питању заштите културне баштине ван граница наше земље. У свечаном делу, скупу су се обратили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор ИМПП-а, и др Видоје Голубовић, председник Програмског одбора скупа. Радни део конференције одвијао се у две сесије где је 23 излагача представило укупно 18 радова. Учесници скупа су се током закључне расправе сагласили да се као конкретан производ конференције надлежним државним органима пошаљу препоруке за измене јавних политика и програма у овој области. Поред Института, учеснике је угостио Институт економских наука из Београда.

Програм конференције   >>>

Међународна сарадња

30. октобар 2018.

Институт за међународну политику и привреду посетили су недавно именовани чланови дипломатског особља амбасаде НР Кине у Београду. Госпођа Ши и господин Џанг разговарали су најпре са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем, а потом са др Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и др Милошем Јончићем, истраживачем Центра.

Именовање директора Института

29. октобар 2018.

Одлуком Управног одбора Института за међународну политику и привреду за директора Института у мандатном периоду 2019.-2023. године именован је проф. др Бранислав Ђорђевић, досадашњи директор Института.

Међународна сарадња

26–28. октобар 2018.

Др Слободан Јанковић, начелник Центра за суседство и Средоземље Института за међународну политику и привреду, учествовао је у раду тродневне конференције “Migration, Refugees, and Humanity”, одржане од 26. до 28. октобра 2018. године у оквиру Картепе самита, у Турској. Др Јанковић је трећег дана скупа излагао на тему „Миграције и европски одговор” анализирајући узроке мигрантске кризе, разлоге промене управљања миграцијама Европске уније и ситуацију са мигрантима у Србији. Картепе самит је први пут одржан октобра 2017. године, а назван је по планинском врху и скијалишту у општини Коџаели (јужно од Истанбула), за које председник Турске Реџеп Тајип Ердоган предвиђа да ће постати традиционално место окупљања људи из света науке, хуманитарних невладиних организација и политике. Међу најистакнутијим званицама ове године били су турски и грчки политичари, министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, грчки министар миграција Димитрис Вицас, министар унутрашњих послова Турске, Сулејман Сојлу, бивши председник владе Турске Јоргос Папандреу, представници ЕУ и УН, бројни председници општина из Турске, Јордана и други.

Међународна сарадња

26. октобар 2018.

Господин Шоићи Итох, менаџер Стратешке истраживачке групе Института за енергетику из Јапана, посетио је Институт за међународну политику и привреду. Са уваженим гостом разговарали су др Душан Пророковић, начелник Центра за евроазијске студије, и др Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

Циљ посете господина Итоха била је припрема посете високе делегације из Јапана, која ће током децембра боравити у Републици Србији и разговарати са представницима државних институција и привредних субјеката о могућности унапређења сарадње две земље на пољу енергетике.

Међународна сарадња

24-25. октобар 2018.

Истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду Марина Костић учествовала је на петом Варшавском безбедносном форуму, одржаном 24. и 25. октобра 2018. године у Варшави. Форуму је присуствовао велики број политичких лидера из Европе, Азије и САД, као и представници привредних друштава из области безбедности и одбране, академских институција и невладиних организација. Овогодишњи Варшавски безбедносни форум бавио се актуелним темама савремених међународних односа, пре свега односима великих сила, европском безбедношћу и улогом Централне и Источне Европе у њеном одржавању.

Амбасадорски форум

24. октобар 2018.

Њ.Е. господин Ђунићи Марујама, амбасадор Јапана у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума” предавање о најважнијим питањима текуће јапанске пореске и финансијске политике и одговарао је на коментаре и питања публике. Предавању су присуствовали бројни представници дипломатске заједнице у Београду, чланови академске заједнице, као и истраживачи и алумнисти Института за међународну политику и привреду.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

22. октобар 2018.

Др Ана Јовић-Лазић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је предавање „Европска унија и њено источно суседство: интеграција без чланства”, а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП који разматра актуелна питања из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања истраживачи Института и полазници Десете генерације Програма краткорочног волонтирања ИМПП-а учествовали су у живој дискусији о унутрашњим слабостима и новим изазовима Источног партнерства ЕУ у контексту заоштравања односа САД и Русије и преламања тог сукоба на овај део постсовјетског простора.

Сајам књига

21. октобар 2018.

Институт за међународну политику и привреду изложио је на 63. Међународном београдском сајму књига издавачку делатност остварену током 2018. године, али и публикације које нису биле изложене на сајму одржаном 2017. године. Институт је изложио 26 публикација на штанду Центра за промоцију науке у Хали 2 (ниво А), где истраживачи посетиоцима пружају основне информације о књигама и часописима. Изложене публикације ће по окончању сајма бити традиционално додељене једној од универзитетских библиотека Републике Србије, а ове године је то Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” у Београду.

Међународна сарадња

20. октобар 2018.

Проф. др Катарина Закић учествовала је у име Института за међународну политику и привреду на семинару који је организовао Универзитет Ћингхуа са излагањем посвећеном кинеским инвестицијама на Балкану у оквиру иницијативе „Појас и пут”. Октобарски семинар је био посвећен сагледавању односа Кине и Европе у оквиру иницијативе „Појас и пут”, а окупио је истраживаче и универзитетске наставнике из Кине и Европе.

Међународна сарадња

10. октобар 2018.

Првог дана Сајма књига у Франкфурту, China Watch и Guangdong People’s Publishing House организовали су претпромоцију публикације „Успавани џин се буди“ којом се обележавају четири деценије реформи Народне Републике Кине. Своје виђење кинеске политике отварања и свеобухватне друштвене реформе дало је више од 40 познавалаца НР Кине из области политике, науке и привреде.

На позив издавача, говорила је и др Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, као један од сарадника у овом издавачком подухвату.

више о томе...   >>>

Научна конференција

10. октобар 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је научну конференцију „Енергетска безбедност и енергетска дипломатија Републике Србије” у сарадњи са Министарством рударства и енергетике Републике Србије. Скуп је отворио проф. др Тибор Сабо, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, а уводним излагањем учеснике je поздравио директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић. На скупу је десет излагача са водећих научних установа у земљи размотрило текућа питања вођења енергетске дипломатије Републике Србије и осигуравања енергетске безбедности у актуелној констелацији регионалних и међународних односа које карактеришу изражена нестабилност и непредвидивост.

више о томе...   >>>

Састанак

2. октобар 2018.

У Институту за међународну политику и привреду одржан је састанак Кинеско-српског привредног удружења и Уније послодаваца Србије. Кинеско-српско привредно удружење представљали су председник др Шу Ли и господин Зоран Јовановић, менаџер за пројекте, а Унију послодаваца господин Андреја Бркић, председник Извршног одбора, господин Иван Ковачевић, потпредседник Извршног одбора, госпођа Дејана Кузмић, руководилац Сектора за међународну сарадњу и господин Марко Бјелетић, члан Извршног одбора.
Састанак је организован на иницијативу директора Института, проф. др Бранислава Ђорђевића, са циљем упознавања представника две асоцијације и постизања договора у вези са облицима даље сарадње.

више о томе...   >>>

Десети циклус краткорочног волонтирања

2. октобар 2018.

Десети циклус Програма краткорочног волонтирања започео је у Институту за међународну политику и привреду пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 2. октобра до 5. децембра 2018. године. Поред четворо волонтера, пријему су присуствовали директор Института, помоћник директора за научноистраживачку делатност, председница Научног већа, координатор Програма и ментори. Волонтери су током пријема укратко су упознати са Правилником о волонтирању и планом активности на којима ће бити ангажовани у време трајања Програма краткорочног волонтирања.

26. септембар 2018.

Колектив Института за међународну политику и привреду посетио је нову сталну поставку Народног музеја у Београду у поводу његовог поновног отварања након темељне обнове. Захваљујући стручном вођству кустоса обезбеђеном љубазношћу управе Народног музеја, запослени у Институту упознали су се са вредним археолошким наслеђем и уметничким делима, а посебно са збиркама из праисторије, римског периода, српског средњег века и националног сликарства 18. и 19. века.

Састанак са некадашњим директорима Института

26. септембар 2018.

Проф. др Бранислав Ђорђевић одржао редовни годишњи састанак са некадашњим директорима Института, госпођом Едитом Стојић-Карановић и господом Ватрославом Векарићем и Душком Димитријевићем.

На састанку су сагледани резултати које је Институт постигао у претходних годину дана и представљени планови за наредни период.

Предавање

24. септембар 2018.

Др Огњен Прибићевић, научни саветник у Институту друштвених наука из Београда, одржао је предавање у Институту за међународну политику и привреду о крупним променама у савременој дипломатској пракси. Др Прибићевић је предавање засновао на личним искуствима сабраним у дипломатској служби током које је обављао дужност помоћника министра спољних послова и амбасадора Републике Србије у Берлину (2005–2009) и Лондону (2013–2017). Предавач је истакао менаџерске вештине и познавање економских прилика и односа са јавношћу као лајтмотиве успешног рада у дипломатској служби. У делу предвиђеном за питања публике и дискусију, учеснике су највише интересовала виђења др Огњена Прибићевића о актуелним питањима британске спољне политике и проблемима са којима се наше дипломате суочавају у свакодневном раду, посебно у погледу побољшања имиџа Србије на Западу и привлачења значајних страних инвестиција.

Међународна сарадња

21. септембар 2018.

Делегација Института за становништво и економију рада Кинеске акaдемије друштвених наука (Institute of Population and Labor Economics of CASS), предвођена проф. др Ваншу Гаом (Wenshu Gao), посетила је Институт за међународну политику и привреду.

Уважене госте је најпре поздравио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, да би потом, о билатералним односима НР Кине и Републике Србије, сарадњи у оквиру Појаса и пута, али и потенцијалним заједничким пројектима, разговарали са мр Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и проф. др Катарином Закић и др Милошем Јончићем, истраживачима Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

06. септембар 2018.

Делегација Института за економију Кинеске акaдемије друштвених наука (Institute of Economics of CASS), предвођена некадашњим генералним директором проф. др Пеи Чангхонгом (Pei Changhong), посетила је Институт за међународну политику и привреду.
Уважене госте је најпре поздравио проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, да би потом, о сарадњи НР Кине и Републике Србије у оквиру Појаса и пута, разговарали са мр Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и проф. др Катарином Закић и др Милошем Јончићем, истраживачима Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

више о томе...   >>>

Свечаност

31. август 2018.

Председник Управног одбора, проф. др Зоран Јефтић, и директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић, свечано су открили нове табле са службеним називом на пословном објекту Инстутута за међународну политику и привреду. Свечаности су присуствовали чланови Управног одбора и запослени у Институту.

Досадашње табле, које су стајале на пословном објекту 71 годину, биће сачуване и изложене у читаоници Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

30. јул 2018.

Делегација Националног института за међународну стратегију Кинеске акдемије друштвених наука (National Institute of International Strategy – NIIS of CASS), предвођена генералним директором проф. др Сјанјанг Лијем (Xiangyang LI), посетила је Институт за међународну политику и привреду.
О односима Србије и Кине, учешћу Србије у формату сарадње 16+1 и досадашњим достигнућима и перспективама Појаса и пута са уваженим гостима разговарали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, др Сања Јелисавац – Трошић, начелница Центра за међународне организације и међународно право, мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Милош Јончић, истраживач сарадник Центра за студије „Појаса и пута свиле“ и мср Ненад Стекић, истраживач приправник.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

24. јул 2018.

На позив Кинеско-српског привредног удружења вишечлана делегација Института за међународну политику и привреду присуствовала је пријему организованом поводом званичног почетка рада Удружења.

Међународна сарадња

24. јул 2018.

Институт за међународну политику и привреду угостио је групу студената друштвених наука, пословних студија и економије са Северноисточног универзитета из Бостона, предвођену проф. др Денисом Саливаном, која је у посети Србији и региону у оквиру Програма „Дијалог цивилизација”. Будући да је сврха овог програма да прошири знања о регионалној политици, утицају великих сила на наш регион и међудејству балканске политике и међународног система, истраживачи ИМПП-а др Душан Пророковић и др Владимир Трапара одржали су кратка предавања о повезаности локалне и светске политике са тежиштем на објашњавању односа Србије и САД, Русије, Турске и ЕУ. Професор Саливан и др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачку делатност, размотрили су потом могућности за будућу сарадњу двају академских институција.

Представљање књиге

24. јул 2018.

Представљена књига „Проучавање мисли Си Ђинпинга о реформама и отварању према свету“ (вест преузета са China Radio International)

У граду Шенџену, познатом и као врата кроз која је Кина ушла на пут реформи и отварања према свету, одржана је промоција недавно објављене књиге „Проучавање мисли Си Ђинпинга о реформама и отварању према свету".
Књига је објављена у част 40. годишњице почетка реформи и отварања Кине према свету.
Аналитичари сматрају да Кина се налази у кључној фази реформи и отварања, а Сијева мисао даје теоријско упутство о даљем развоју Кине “Си Ђинпинг је постао генерални пројектант развоја Кине у новој ери”.
У књизи су приказани главни токови и основни костур Сијеве мисли о реформама и отварању, те су истакнути креативне тачке, суштина, значај и допринос Сијеве мисли.
У књизи су образложене историјске околности у којима је формирана Сијева мисао о реформама и отварању и њен теоријски допринос. Такође је на свеобухватан начин анализиран и протумачен теоријски систем Сијеве мисли из аспеката нових прилика реформи и развоја, продубљивања реформе државних предузећа, решавања односа између владе и тржишта, изградње моћне државе са социјалистичком културом, стварања структуре друштвеног управљања окарактерисаног заједничком градњом, заједничким управљањем и заједничком расподелом, изградњи лепе Кине, реализације иницијативе „Појас и пут", стварања заједнице колективне будућности човечанства и инсистирања на вођству КПК у процесу реформи и отварања према свету.
Након 18. Конгреса КПК, као генерални секретар ЦК КПК, Си је позвао на свестрано продубљивање реформи и отварања Кине према свету. Си је описао реформе и отварање као „кључни потез који одлучује о судбини модерне Кине“. Директор Кинеског института за реформе и отварање Чи Фулин је рекао да у овом важном историјском моменту Сијева мисао о реформама и отварању обезбеђује важну теоријску основу за следећи корак Кине у процесу реформи и отварања.
Објављивање књиге „Проучавање мисли Си Ђинпинга о реформама и отварању према свету“ изазвало је велику пажњу и страних медија. Вест о томе пренели су медији у Русији, Лаосу, Шпанији, Албанији и Индији, САД, Великој Британији и Јапану.

Међународна сарадња

23. јул 2018.

Институт за међународну политику и привреду посетила је делегација Института за светску економију и политику из Пекинга на челу са проф. др Ченом Гуопингом, замеником директора Института, др Шао Бинхонг и др Ксуом Тианом. Делегацију домаћина предводио је др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачку делатност, а поред њега су на састанку учествовали др Сања Јелисавац Трошић, начелница Центра за међународне организације и међународно право, др Душко Димитријевић, шеф текућег основног пројекта, и др Стеван Рапаић из Центра за евроатлантске студије. Две делегације су разматрале могућности даљег унапређења сарадње и тешњег заједничког рада на научноистраживачким пројектима у области међународне политике и економије, те размене истраживача. На састанку су размењена и мишљења о актуелним инвестицијама Народне Републике Кине у Србији и традиционално позитивним билатералним односима двеју држава.

Међународна сарадња

20. јул 2018.

Делегација Универзитета Ћингхуа, предвођена деканом проф. др Ши Џићином (Shi Zhiqin), у склопу свог студијског путовања „Нова открића на Појасу и путу“, посетила je Институт за међународну политику и привреду. Изузев директора Института , проф. др Бранислава Ђорђевића, и тима истраживача, госте је поздравио и проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије. Тема састанка били су билатерални односи Републике Србије и Народне Републике Кине, перспектива сарадње у оквиру механизма 16+1 и улога Института у 16+1 think tank мрежи.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

9. јул 2018.

Делегација Кинеске академије за управљање (Chinese Academy of Governance), у саставу проф. др Жионг Сонг, проф. др Ли Ђангтао, проф. др Фан Јида и проф. др Ју Жибин, посетила је Институт за међународну политику и привреду и састала се са делегацијом домаћина, коју су чинили др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачку делатност, др Сања Јелисавац Трошић, начелница Центра за међународне организације и међународно право, др Стеван Рапаић, научни сарадник Центра за евроатлантске студије и др Милош Јончић, истраживач сарадник Центра за проучавање „Појаса и Пута свиле”. Две научне делегације размениле су мишљења о најважнијим питањима стратешког партнерства Србије и Народне Републике Кине у оквиру Иницијативе „Један појас, један пут”. Кинеске колеге су највише интересовала виђења наших истраживача о актуелним питањима економске политике Србије, те могућности проширења будуће сарадње двеју држава са на области телекомуникација, прехрамбене индустрије и аутоиндустрије. Две делегације су размотриле и могућности успостављања узајамне сарадње.

више о томе...   >>>

Свечани пријем младих истраживача

2. јул 2018.

Четворо младих истраживача, студената докторских студија, примљено је у радни однос у Институту за међународну политику и привреду на основу јавног позива Министарства просвете, науке и технолошког развоја за пријем младих докторанада на научне пројекте. Поред четворo младих колегиница и колега, малој церемонији пријема присуствовали су директор Института, помоћник директора за научноистраживачку делатност и начелници истраживачких центара.

Додела сертификата волонтерима ИМПП

2. јул 2018.

Девети циклус Програма краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду окончан је 2. јула 2018. године доделом сертификата о обављеном волонтерском раду. Поред четворo волонтера, церемонији доделе сертификата присуствовали су директор Института, помоћник директора за научноистраживачку делатност, координатор Програма волонтирања, начелници истраживачких центара и ментори волонтера.

Међународна сарадња

29. јун 2018.

Дипломатски институт из Софије био је домаћин скупа „Унапређење сарадње у оквиру платформе16+1: пут унапред“ који је окупио чланове 16+1 think tank мреже. На позив организатора, Институт за међународну политику и привреду представљали су проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“.

више о томе...   >>>

Презентовање радова волонтера

27. јун 2018.

Полазници деветог циклуса Програма краткорочног волонтирања Института за међународну политику и привреду презентовали су своје истраживачке радове на додељене теме. Презентовању радова, као саставаном делу завршних активности волонтера у оквиру програма краткорочног волонтирања, присуствовали су научни радници Института.

Предавање

25. јун 2018.

Проф. др Момчило П. Милиновић, редовни професор на Машинском факултету Универзитета у Београду и стручњак за пројектовање ракета и ракетних система, одржао је предавање у Институту за међународну политику и привреду под називом „Нове одбрамбене технологије: будућност је почела”. Професор Милиновић је представио последња техничко-технолошка достигнућа у области система ракетног наоружања и објаснио потенцијалне импликације отварања тзв. пете димензије ратовања по текућу трку у наоружању чији су водећи актери велике силе. У делу предвиђеном за питања публике и дискусију, учесници скупа су се сагласили да степен делотворности политичког одлучивања о примени нових војних технологија као инструмента националне спољне политике и ниво способности ефикасног одлучивања у реалном времену и даље остају практичне препреке у пуној операционализацији употребе оружја нове генерације у неком замишљеном оружаном сукобу.

Међународна сарадња

19. јун 2018.

Делегација Кинеског центра за међународну економску сарадњу и Кинеског међународног савета за промоцију мултинационалних корпорација, предвођена господином Џао Ђинјуном (Zhao Jinjun), бившим амбaсадором НР Кине у Францској, посетила је Институт за међународну политику и привреду.

Гости су са проф. др Браниславом Ђорђевићем, директором Института, мр Ивоном Лађевац, начелницом Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Сањом Јелисавац Трошић, начелницом Центра за међународне организације и међународно право и др Стеваном Рапаићем, научним сарадником Института, разговарали о билатералној сарадњи Републике Србије и Народне Републике Кине, као и сарадњи у формату 16+1.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

10-13. јуна 2018.

Делегација Института је, као специјалан гост Форума градоначелника Кине и држава Централне и Источне Европе, боравила и у провинцији Лиајонинг, у градовима Далиан и Шенјанг.

Боравак у Далиану обележила је несвакидашња посета Бангчуи острву на коме су се у фебруару ове године састали председник НР Кине, Си Ђинпинг, и председник ДНР Кореје, Кијм Џонг Ун и договорили да Кореја прихвати дијалог са САД.

Централни догађај у Шенјангу била је конференција о односима Кине и земаља Централне и Источне Европе. Начелница Центра за Појас и пут свиле, мр Ивона Лађевац, говорила је о сарадњи Републике Србије и Народне Републике Кине, значају Србије у механизму 16+1 и активностима које, као активан члан 16+1 Think Tank мреже, реализује Институт за међународну политику и привреду.

Током боравка у Шенјангу, делегацији Института обратиле су се бројне институције заинтересоване за сарадњу у оквиру шире иницијативе Појас и пут.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

6-9. јуна 2018.

Делегација Института је, по специјалном позиву, учествовала на Форуму градоначелника Кине и држава Централне и Источне Европе, одржаном у Нингбоу.

Директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић је, у уводном делу, одржао запажено предавање „Економска сарадња између Кине и земаља Централне и Источне Европе – актуелно стање и могућности за њено унапређење“.

Током боравка у Нингбоу, делегација Института разговарала је са представницима локалних власти о могућностима успостављања сарадње у реализацији иницијативе Појас и пут, као и о посредовању у остваривању контаката са потенцијалним партнерским организацијама у Републици Србији.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

11. јун 2018.

Марина Костић, спец. политик., истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је предавање „Светски поредак 2018. године: у вртлогу ревизионизма”, а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП који разматра актуелна питања из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања истраживачи Института и полазници Програма краткорочног волонтирања ИМПП-а учествовали су у живој дискусији о могућим сценаријима даљег развоја међународног поретка у околностима јачања његове мултиполарне природе.

Међународна сарадња

7–8. јун 2018.

Др Срђан Кораћ, помоћник директора за научноистраживачки рад Института за међународну политику и привреду, учествовао је у раду редовне полугодишње конференције (Pre-Presidency Conference) која се одржава пред свако заседање Савета ЕУ у организацији TEPSA-е (The Trans European Policy Studies Association). Овај скуп је одржан 7. и 8. јуна у Бечу, у Институту за напредне студије (Institut für Höhere Studien). Сврха полугодишњих конференција је да истраживачке организације окупљене под окриљем TEPSA-е сагледају актуелне изазове, сачине одговарајуће препоруке и упуте их влади наредне председавајуће чланице Европске уније. TEPSA је основана 1974. године као прва транснационална научна мрежа у области европских односа и данас окупља 39 пуноправних и придружених чланица из 35 европских земаља. Институт за међународну политику и привреду је као научна организација која проучава међународне односе и европске интеграције позван да у статусу госта представља Србију на овом скупу. Др Кораћ размотрио је могућности будуће сарадње Института са TEPSA-ом у разговору са проф. др Мајклом Кедингом, председником Управног одбора TEPSA-е, проф. др Јапом де Цваном, генералним секретаром TEPSA-е, и Маријам Котенашвили, шефом администрације ове мреже.

опширније   >>>

Међународна сарадња

5-6. јуна 2018.

Током боравка у Пекингу, делегација Института посетила је најстарију основну школу, Хеиџима, основану 1644. године. Ученици Хеиџиме говорили су о историји школе и извели пригодан програм како би упознали госте са традицијом кинеског народа.

У просторијама Хеиџиме, директор Института, проф. др Бранислав Ђорђевић потписао је Меморандум о сарадњи са господином Џонгсјонг Фангом, председником Пекиншке академије за образовање. Овим меморандумом створене су могућности за реализацију нових пројеката.

Делегација је посетила и Кинеску асоцијацију за пријатељство са страним земљама и разговарала о пријатељским односима Србије и Кине.

Током посете Цингхуа универзитету и Институту за Појас и пут, делегација је разговарала са колегама о односима Републике Србије и Народне Републике Кине, али и стабилности на Балкану.

више о томе...   >>>

Међународна научна конференција

4. јун 2018.

Делегација Института за међународну политику и привреду, коју су чинили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољну послове Скупштине Републике Србије, господин Ђорђе Милошевић, саветник за спољну послове председнице Владе Републике Србије и мр Ивона Лађевац, начелница Центра за Појас и пут свиле, учествовали су на међународној научној конференцији „Сарадња у оквиру механизма 16+1: Кина и Србија“ у Пекингу.

Учесници конференције су говорили о досадашњем току сарадње, постигнутим резултатима, као и о изазовима са којима се две земље срећу у реализацији пројекта Појаса и пута свиле.

На маргинама конференције, делегација је имала успешан разговор са Др Баиг Џао, потпредседницом Дванаестог комитета за спољне послове Народне Скупштине Народне Републике Кине.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

4. јун 2018.

Марина Костић, истраживач нашег Института, учествовала је на 19. летњем семинару Института за економску политику из Софије који ове године носи назив „Изазови јавне политике – европске и регионалне димензије”. Семинар је традиционално одржан у Албени (Бугарска), у периоду од 28. маја до 1. јуна 2018. године, уз подршку бугарског председавања Саветом ЕУ, Европске комисије, Фондације Hanns Seidel, Централно европске иницијативе и Амбасаде Републике Аустрије у Софији. Семинару је присуствовао велики број представника министарстава финансија, економије, одбране, спољних послова, европских интеграција и државне администрације, као и појединих академских институција из земаља Југоисточне Европе и Црноморског региона.

опширније   >>>

Међународна сарадња

31. мај 2018.

Амбасадор Јапана, Ђунићи Марујама посетио је Институт за међународну политику и привреду (ИМПП) у пратњи дипломатског саветника Масанори Ојаме. У разговору са директором Института, професором Браниславом Ђорђевићем, господин Марујама је на позив Института предложио оквирну тему за предавање на традиционалном амбасадорском форуму. У разговору о сарадњи ИМПП и јапанских истраживачких организација, учествовали су и Ивона Лађевац, координаторка Института за међународну сарадњу и пројекте, др Слободан Јанковић начелник Центра за суседство и Средоземље ИМПП и др Душан Пророковић, начелник Центра за евроазијске студије ИМПП.

Семинар ИМПП

28. мај 2018.

Др Милош Јончић, истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је предавање о битним повредама правила међународног хуманитарног права у случају Сирије, а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП на којем се разматрају актуелне теме из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања отворена је дебата у којој су учествовали истраживачи Института и полазници Програма краткорочног волонтирања ИМПП-а.

Округли сто

21. мај 2018.

У Институту за међународну политику и привреду (ИМПП) одржан округли сто на тему "Последице сиријског рата на међународни поредак и право" са пет учесника.

Професор Срђа Трифковић, са Факултета политичких наука у Бањалуци критички се осврнуо на руску политику у Сирији, и указао на истовремену неодлучност деловања Русије у Украјини. Трифковић је изказао бојазан да руска попустљива политика само води даљем снажењу јастребова у Вашингтону.

више о томе...   >>>

17. мај 2018.

Данас је у Институту за међународну политику и привреду одржан први Media Day, уз присуство еминентних медијских кућа, попут Политике и Новости али су својим присуством догађај увеличали и службеници Уједињених Нација и други заинтересовани истраживачи. У склопу овог догађаја, истакнут је велики историјски и експертски значај ИМПП за Републику Србију, као и тренутни пројекти овог еминентног института. Начелници су упознали присутне са радом центара и областима рада истраживача. Након формалног дела и дискусије уследио је пригодан коктел.

Амбасадорски форум

14. мај 2018.

У оквиру „Амбасадорског форума“ предавање је одржао Њ.Е: господин Мохамед Амин Белхеж, амбасадор Марока у Србији, на тему "Moroccan Foreign Policy: Priorities, Initiatives and Challenges". Њ.Е. господин Белхеж истакао је да се мароканска спољна политика суочава са бројним проблемима- од климатских промена, преко неконтролисаних миграција и међународног тероризма. На све те изазове Мароко одговара билатералним, регионалним и глобалним партнерством. Након предавања уследила је и дискусија, као и коктел за све званице у просторијама Института. Предавање ће у интегралном облику бити објављено у следећем броју научног часописа Института "Review of International Affairs".

више о томе...   >>>

Девети циклус краткорочног волонтирања

07. мај 2018.

Девети циклус краткорочног волонтирања у Институту за међународну политику и привреду започет је 7. маја 2018. године, пријемом волонтера у кабинету директора Института. Волонтирање ће бити реализовано у периоду од 7. маја до 2. јула 2018. године. Поред четворо примљених волонтера, пријему су присуствовали директор Института, начелници центара, и координатор волонтера. У оквиру пријема, волонтери су упознати са Правилником о волонтирању, другим правним актима Института, као и програмом активности на којима ће бити ангажовани у периоду волонтирања.

Предавање

25. април 2018.

Проф. др Јован Бабић, професор етике на Филозофском факултету Универзитета у Београду и гостујући професор филозофије на Државном универзитету Портланду (САД), одржао је предавање у Институту за међународну политику и привреду под називом „Етика простора: суверенитет, границе и територија”. Након предавања је уследила расправа којом су доминирали проблеми јавне перцепције и секуритизације миграната и њихове интеграције у земље пријема и питање могућности примене космополитске етике у односу према апатридима и избеглицама у околностима постојања националних држава обузетих дискурсом о суверенитету и границама.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

16. април 2018.

Др Златан Јеремић, истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржао је предавање о актуелном развоју источног крила НАТО-а у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП на којем се разматрају актуелне теме из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. У наставку одржаног предавања отворена је дебата у којој су учествовали истраживачи Института.

Амбасадорски форум

11. април 2018.

Њ.Е. Хосеин Мола Абдолахи, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији, одржао је у оквиру „Амбасадорског форума” предавање о развоју, садашњим изазовима и перспективама иранског нуклеарног програма. Предавању су присуствовали бројни представници дипломатске заједнице у Београду, чланови академске заједнице и алумнисти Института. Амбасада Исламске Републике Иран потом је приредила коктел у просторијама Института.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

5. април 2018.

Делегација Универзитета југоисточне Норвешке (University College of Southeast Norway), који су чинили представници Одељења за културу, религију и друштвене студије проф. др Одвар Холуп, проф. др Стиг Бјорсхол, и проф. др Брита Мерете Гули, посетила је Институт за међународну политику и привреду. Током срдачног и садржајног разговора са др Срђаном Кораћем, помоћником директора за научноистраживачки рад, размењена су мишљења о актуелним питањима развоја друштвених наука у Србији и Норвешкој и потом су размотрене могућности успостављања сарадње између двају институција.

Трибина ИМПП

4. април 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је трибину „Србија и суседи у процесу европских интеграција Западног Балкана” посвећену разматрању проблема и перспективе развоја односа наше земље са суседима у контексту неизвесне будућности европских интеграција овог региона. Уводна излагања која су послужила као предложак за потоњу дискусију имали су проф. др Љубиша Деспотовић са Факултета за европске правно- политичке студије из Новог Сада, др Александар Гајић, виши научни сарадник Института за европске студије, мр Владимир Ајзенхамер, асистент на Факултету безбедности Универзитета у Београду, и др Милован Радаковић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду. Уводничари су изнели сопствена виђења различитих аспеката унутрашњег круга међусуседских односа држава проистеклих са простора некадашње Југославије, а потом је уследила жива дебата о томе да ли је уопште – и ако јесте под којим условима – могуће превазићи вишедеценијско бреме наслеђених лоших односа подстицано клијентелизмом балканских нација и у исто време остати доследан остварењу националних интереса.

Зимска школа ИМПП

30. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је радионицу „Будућност Европе до 2050. године” као завршни догађај у оквиру Зимске школе међународних односа „Стратешко промишљање међународних односа у 21. веку”. Радионицу је ове године подржала Канцеларија Фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору. Полазници Зимске школе су у четири панела образложили како виде будућност европског континента и региона Балкана из перспективе мира, демократије, економског просперитета и даљег тока интеграције. Дискусију су подстакли коментатори из редова истраживача Института. Радионици су присуствовали господин Луц Кобер, директор фондације Ханс Зајдел за Србију и за Црну Гору, проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, начелници центара Института, и предавачи ангажовани у Зимској школи. Проф. др Зоран Јефтић, председник Управног одбора Института, поделио је полазницима уверења о успешно завршеној Зимској школи, чиме је она и свечано затворена.

више о томе...   >>>

Семинар ИМПП

28. март 2018.

Др Јелица Горданић, истраживач-сарадник Института за међународну политику и привреду, одржала је предавање „Ревитализација Генералне скупштине УН – Парламентарна скупштина УН” у оквиру редовног месечног Семинара ИМПП на којем се разматрају актуелне теме из области међународних односа, спољне политике, међународног права, безбедносних студија и међународне економије. Др Горданић је представила предности и недостатке могућих модела реформе Генералне скупштине УН о којима се тренутно дебатује на глобалном нивоу, а у наставку одржаног предавања отворена је дискусија у којој су учествовали истраживачи Института.

Међународна научна конференција

23. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду организовао је међународну научну конференцију “Kosovo: А Sui Generiѕ or Precedent in International Relations”, уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. Поред учесника из Србије, излагања су имали истраживачи из Бразила, Велике Британије, Русије, САД, Француске, Израела, Словачке, Аустрије, Турске, Румуније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Учесници скупа су се током дискусије сагласили да десет година после једностраног проглашења независности такозване Републике Косово, ово питање и даље остаје нерешено, те да је „косовски преседан” до данас употребљаван чак пет пута као правна и политичка основа за расписивање референдума и проглашавање независности у Јужној Осетији, Абхазији, Каталонији, ирачком делу Курдистана и на Криму. „Косовски случај” није само последица сложених српско-албанских односа и грађанског рата у Југославији, већ и промене равнотеже снага у међународним односима. На крају скупа је закључено да је неопходно наставити са анализом могућих начина решавања овог проблема, јер је велика вероватноћа да ће у разним деловима света бројни сепаратистички покрети и даље злоупотребљавати позивање на „косовски случај” и тако угрожавати регионалну безбедност.

Међународни дан жена

08. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду традиционално је обележио 8. март Међународни дан жена у виду коктела који је окупио све запослене у овој научној установи.

Испраћај у пензију

08. март 2018.

Колектив Института за међународну политику и привреду испратио је пригодном свечаношћу у пензију двојицу истраживача – др Видоја Голубовића и др Мирослава Антевског.

Међународна сарадња

06. март 2018.

Њ.Е. Амр Алгувејли (Amr ALJOWAILY), амбасадор Египта у Београду, у пратњи своје заменице, госпође Раше Солиман (Rasha Soliman), посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу.

Тема разговара биле су могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института, као и научне сарадње између две земље.

Зимскa школa међународних односа

5. март 2018.

Институт за међународну политику и привреду свечано је отворио трећу по реду Зимску школу међународних односа, специјалистичку обуку намењену превасходно студентима мастер и докторских студија, која је ове године насловљена „Стратешко промишљање међународних односа у 21. веку”. Полазнике су поздравили директор Института проф. др Бранислав Ђорђевић, координатор Зимске школе др Владимир Трапара и заменик координатора др Стеван Рапаић. Свечаном отварању су присуствовали сви предавачи из редова истраживача Института и начелници истраживачких центара. Након уводног дела одржана су прва предавања. Предавања у оквиру Зимске школе трајаће до 30. марта, када ће се окончати радионицом „Будућност Европе до 2050. године”.

Међународна сарадња

01. март 2018.

У Институту за међународну политику и привреду, у оквиру промоције новооснованог Кинеско-српског привредног удружења, одржан је округли сто „Будућност сарадње Кине и Србије“.

У протоколарном делу, присутне су поздравили проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института, Њ.Е. Манчанг Ли, амбасадор НР Кине у Београду, проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољну политику Скупштине РС, и господин Шу Ли, председник Кинеско-српског привредног удружења.

Амбасадор Ли је кинеско-српске односе описао као челичне, истакавши да је Србија једна од малобројних европских земаља које се, у последњих неколико година, могу похвалити посетама највиших кинеских званичника.

Председник Кинеско-српског привредног удружења, господин Ли је изразио наду да ће новоосновано удружење постати значајна карика у повезивању привредника Србије и Кине информишући обе стране не само о законским оквирима, већ и о захтевима једног и другог тржишта.

О „Будућности сарадње Кине и Србије“, у областима научне, привредне, културне, али и безбедносне сарадње, говорили су господин Чен Хуи, директор Института Конфучије из Новог Сада, др Катарина Закић, директорка Кинеског центра Мегатренд универзитета, господин Зоу Зе Си, заменик генералног директора регионалне канцеларије China Road and Bridge Cooperation, др Ђурађ Грубишић, и сарадници Института: проф. др Благоје Бабић, мр Ивона Лађевац, начелница Центра за студије „Појаса и пута свиле“, др Златан Јеремић и др Милош Јомчић.

Промоцији Кинеско-српског привредног удружења и округлом столу присуствовали су, између осталих, представници Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином и Привредне коморе Србије.

више о томе...   >>>

Слава Института

26. фебруар 2018.

Институт за међународну политику и привреду обележио је своју славу, Св. Симеон Мироточиви. Том приликом, запослени у Институту имали су прилику да од овогодишњег домаћина славе, др Душана Пророковића, чују и беседу о животу Стефана Немање/Св. Симеона Мироточивог.

више о томе...   >>>

Међународна сарадња

22. јануар 2018.

Проф. др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, и мр Ивона Лађевац, координатор за међународну сарадњу, посетили су амбасаду Руске Федерације у у Београду и разговарали са господином Николајем Помилујком, првим секретаром, и његовим сарадницима.
Тема разговора било је учешће Института у обележавању 180 година дипломатских односа Србије и Русије.

Међународна сарадња

19. јануар 2018.

Њ.Е. Мухамед Амин Белхај (Mohammed Amine BELHAJ), амбасадор Kraљевине Марока у Београду, у пратњи саветника Мухамед Амин Газуија (Mohammed Amine Ghazaoui), посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем, др Слободаном Јановићем, начелником Центра за суседство и Средоземље и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу.
Тема разговара биле су могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института, као и научне сарадње између две земље.

Међународна сарадња

17. јануар 2018.

Њ.Е. Густаво Триста дел Тодо (Gustavo Tristá del Todo), амбасадор Републике Кубе у Београду посетио је Институт за међународну политику и привреду и разговарао са директором Института, проф. др Браниславом Ђорђевићем и мр Ивоном Лађевац, координатором за међународну сарадњу.
Тема разговара биле су могућности унапређења сарадње Амбасаде и Института, као и научне сарадње између две земље.

Архива: